Sonček in pikniki


Sončno vreme prinese tudi veliko željo po počitnicah, dopustu, odmoru, namakanju, odklopu.
Ker nič od naštetega še ne bom občutila še kak mesec, pridejo v poštev pikniki. Taki, ko malo počvekaš in za uro ali dve pozabiš na vsakdan. Pikniki, ko diši po lesu (ponavadi oglju ali plinu :)  ), pečenju in domači pijači. Okoli glave brnijo čebele, čmrlji in lačne muhe.
Jp...takšni pikniki so tudi v Nemčiji. Seveda. Osnova je enaka - peči, jesti, piti, čvekati in se z otroki preganjati bos po travi - sistem pa popolnoma drugačen.

Do zdaj sem poznala te vrste piknikov:

1. DRUŽINSKE- družina se zbere, ata ali sin pečeta, ob steklenici piva in resni debati o mesu; ženske režejo zelenjavo, skačejo s praznimi posodami od mize do žara in nazaj, vmes pa utegnejo še opravljat sosede in obdelat nove informacije; pribor in krožniki so vedno na voljo.

2.PRIJATELJSKE-

   a) OB ROJSTNIH DNEVIH : s seboj prineseš darilce ali nekaj v znak pozornosti ali nekaj kar tako za hec, pokažejo ti kje so hrana in pijača (ponavadi je vse na mizi), prostovoljec peče meso in bučke (prijazno je, če si ga "an" vzameš); s časom moške potegne neka magnetna sila v krog, ki je nerazdružljiv (razen, če je steklenica prazna), ženske pa lovijo otroke, jejo pecivo in seveda obdelujejo in izmenjujejo informacije o drugih ženskah; pribor in krožniki so na voljo.

b) KAR TAKO : to so pikniki, za katere se dogovoriš zjutraj, ko prvi žarek posveti, druženje se začne malo pred poldne, stroški piknika se razdelijo (razen, če se porabljajo stare zaloge), delo s pripravo se razdeli; mojster peke se sam prostovoljno javi; ponavadi obsega  šestih odraslih oseb, ki križno debatirajo in se po napolnjenih trebuhih zleknejo v ležalnike (če obstajajo) ali na travo; pribor in krožniki so na voljo, če je piknik na posameznikovem vikendu;  če je na neutralnem področju, zadolžena oseba prinese plastično ali papirnato varijanto za vse.

NOVO:

3. SPOZNAVNI PIKNIK- z ljudmi, ki jih še ne poznaš dobro in te zato povabijo na piknik; s seboj prineseš, kar boš jedel in si to sam tudi spečeš (če ne, si lačen), pijačo dobiš na kraju piknika (če se ne spomniš nemških besed za kozarec,vino, pivo, sok in prosim, ostaneš žejen ali pa utrujen od razlaganja); velikokokrat moraš s seboj prinesti svoj pribor, krožnik in kozarec, da gostitelju olajšaš delo s pripravljanjem, pospravljanjem in umivanjem; Križno in krožno debatiranje je oteženo zaradi jezikovnih barier; domov greš utrujen in izčrpan od iskanja ustreznih besed in z ostanki "svoje" hrane, ki je nisi uspel pojesti.

Komaj čakam naslednji piknik, na katerega bom vzela slovensko-nemški slovar, hkrati pa upala, da jim ni nerodno govoriti angleško.

Poznate še vi kakšno posebno različico piknika? Kakšne fajne izkušnje?

Lepo se imejte in izkoristite sonček.

Komentarji

  1. Znaš li što je moja kćer rekla vidjevši ovu fotografiju; vauuu!:)))
    Gdje ćeš bolje, a i ja kažem; vauuuu!!!:))))
    Prekrasno!
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti Zondra za komentar i kompliment. Puno mi znači.
    A iskustva sa Piknikom? Imaš?

    OdgovoriIzbriši
  3. :) tudi jaz sem mnenja, da se fotka 1A ♥ ♥ ♥


    :)) jutri me čaka zaključni vrtčevski piknik s starejšim sinom. Čevapčiče peče lokalni mesar, dve porciji sta všteti v ostanek denarja iz hranilnice, če želimo več čevapčičev, je porcija 5,5€ in se plača direktno mesarju :)), za sladoled bo poskrbel dedek od ene vrtičkarice.
    Zraven vabila je še navodilo, naj vsak prinese še pijačo in kakšen prigrizek.

    Tale piknik je v bistvu zelo podoben tvojemu spoznavnemu (ok, starše večinoma poznam po obrazih, imen skorajda ne, otrok pa tudi ne vseh, pri večini pa mi je tudi težko povezati otroka s staršem), le da bo tukaj poskrbljeno za kozarce, servetke :))) in da se je organizatorka spretno in zelo pametno (meni kaj takega ne bi prišlo na misel, pa je zelo uporabno) izognila pobiranju denarja za piknik.

    Sistem mi je všeč, upam pa, d bo jutri lepo vreme in da se bomo imeli lepo :))

    OdgovoriIzbriši
  4. O, BojaMoja, gotovo se boste imeli super. Od tukj k vam prihaja samo lepo vreme:))
    Hvala za pohvalo fotke.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Your comment is my feedback. Thank you for your visit.

Priljubljene objave