Po poti vetrnih elektrarn - Berlin - ZOO

Berlinski živalski vrt ali kar ZOO ima zgodovino, dolgo približno 150 let. Glavni vhod v ZOO seže v leto 1899 in se imenuje Elefantentor (slonovki vhod ali slonovska vrata). ZOO pa ima še en vhod, Levja vrata.


ZOO ima cel kup zanimivih umetniški stvaritev.
Npr. dom bizonov, zgrajen 1905 leta je okrašen z staroameriškimi poslikavami, pred njim pa stoji zelo dobra reprodukcija totema.


Nas so predvsem zanimale živali.
Sama sem imela en  slab dan, zato me je vse v ZOOju tako ganilo. Najprej levi, tigri in ostale divje mačke, ki so bile še kletkah v notranjem prostoru, ker je bilo zgodaj. Delovale so tako nesrečno, nervozno in v tistem trenutku, bi jih kar spustila na prosto, če bi lahko.




S časom se je moje razpoloženje popravilo, dan je postal bolj sončen in živalska domovanja so se pokazala v svoji razsežnosti. Ob navdušenjo naših mladičkov, sem počasi pozabila na naravna domovanja živali in preklopila svoje možgane na razum. Obiskovalci si želimo videti živali, jih skoraj začutiti, želimo, da se nam pokažejo čim prej in smo skoraj malo nestrpni. Po drugi strani pa želimo, da imajo prostrane domove, veliko zelenja in prostor za gibanje, čim bolj podoben naravnemu. Mislim, da je vse skupaj nemogoče.
Poleg ljubljanskega, zagrebškega in berlinskega ZOOja bom morala obiskat še kak safari v Keniji, da bo moje levje srce na mestu.





Ta zgornja fotografija je iz rok našega samca in moram priznat, da je res ulovil enkraten trenutek. Kaj mislite?



Največja zanimivost tega ZOOja je zagotovo Knut, mali polarni medved (ki ni več tako mali). Na svet  je prišel 5. decembra 2006 in je po 30 letih prvi polarni medved, ki se skotil v živalskem vrtu.


ZOO Berlin postavlja na ogled največje število živalskih vrst. Seveda ne na svetu, le v Nemčiji.


Poleg ZOOja  ima Berlin še velik Tierpark, ki je največji živalski vrt na prostem v Evropi. Mi smo za ogled izbrali ZOO, ker je "manjši" in je bilo z majhnimi otroki lažje obkrožit vse živali v krajšem času. Kljub temu smo tam preživeli ves dan.

Komentarji

Objavite komentar

Your comment is my feedback. Thank you for your visit.

Priljubljene objave