Po poti vetrnih elektrarn - Berlin mesto



Berlin, glavno mesto Nemčije s skoraj 3, 5 milijonov prebivalcev.
Po padcu berlinskega zidu in z združitvio obeh Nemčij je postal  mestna republika (kot npr.Hamburg).


Berlin nima nekega določene središča ali dela mesta, kjer bi stale vse njegove znamenitosti. Za ogled le teh se je treba dobro obut in temeljito pripravit z mestnim zemljevidom in mestnim prevozom.

Naša pustolovska družina je v mestu preživela tri dni.
Bilo je premalo in hkrati dovolj. Mesto s svojo pestro zgodovino nas je navduševalo in hkrati potiskalo na nas siv oblak. Oblak se je vlekel in vlekel kot čreva. Ko smo stali ob ostankih zidu, ki je nekoč delil mesto, ko smo opazovali eno izmed kontrolnih točk, ki je bila nekoč na meji med Nemčijama, ko smo gledali slike in spomenike...enostavno je nemogoče ne razmišljati, ostati nedotaknjen, hoditi enako naprej. Vse te slike ne dajo miru. Ostanejo v podzavesti...tudi mi smo že takrat živeli...a na drugem koncu Evrope, neobremenjeno, po svoje. Kakšni srečneži!

Berlin - razmišljujoče mesto, vsekakor vredno ogleda.

Naprej pa še nekaj zanimivih podatkov in fotografij. Mogoče vas prepričajo k izletu.







Check point Charlie- nekoč pomembna mejna točka med zahodno in vzhodno stranjo, danes simbol nekdajšnje teritorialne in politične razdvojenosti. V času hladne vojne so na tej točki  vzhodni del mesta lahko zapuščali diplomati in novinarji ali nenemški obiskovalci z enodnevno vizo. Do padca zidu je tukaj potekala meja med vzhodom in zahodom, med kapitalizmom in komunizmom, med svobodo in prisilo. 




Potsdamer platz- nekoč mrtev pas, ki je ločeval Z in V Nemčijo. To pravzaprav sploh ni trg, kot je v njegovem imenu opisano. Je del mesta, ki je po padcu zidu doživel posebno rekonstrukcijo. Rezultat le te so visoki nebotičniki, zgradbe, kot so Deimler Chryzler, Beisheim Center in Sony Center.
Tukaj se odvija tudi prestižen filmski festival Berlinale.
Samo kot zanimivost še to, da je na tem delu mesta  leta 1920 deloval prvi semafor v Evropi.









Fernsehturm ali televizijski stolp je novodobna berlinska znamenitost, ki se je ne da zgrešit. Stolp je visok 365 m in je najvišji objekt v Berlinu. Do višine 203 metrov se da priti z dvigalom, ki, tako za info, vozi s hitrostjo 200m/ 40 sekund.





Za konec še del stene arabskega predstavništva, ki meje z vzorci še posebej prevzel in z nemško arhitekturo nima kaj dosti skupnega :-) .

Komentarji

  1. Ni kaj, tudi tokrat ti je krasno uspelo pričarati s svojimi krasnimi fotografijami malo tujega mesta tudi za nas doma na kavču.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Vladuška, za tvoje spodbudne komentarje.

    OdgovoriIzbriši
  3. Super fotografije! Noge kar skočijo pokonci, da bi me odnesle tja! A je res tako zanimivo tam, ali se le ti odlična fotografka?!?

    OdgovoriIzbriši
  4. Hja, Creatissimo, hvala ti za vsak komentar posebej.Če je nekaj lepo, težko narediš slabo fotografijo, ha? No, ti boš najbrž bolje vedela, ker imaš več izkušenj.

    OdgovoriIzbriši
  5. oh ... ČOKOLADICEEEEEE!!!! Ma mi je sladkor padel ob gledanju :)))


    Moram priznati, da mi še vedno ni jasno, zakaj so morali postaviti berlinski zid ... OK, formalno razumem, vendar ne razumem, kako so lahko dovolili takšno delitev naroda, kako so lahko naredili toliko gorja vzhodni Nemčiji in zakaj je imela zahodna toliko stvari več ...

    OdgovoriIzbriši
  6. Berlin is a very nice city...love it...and u knew to catch the real color very well..
    take care
    nice day
    congrats
    graceolsson.com/blog

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Your comment is my feedback. Thank you for your visit.

Priljubljene objave