Za oči in dušo


Je rumena res barva zavisti in ljubosumja?

Jaz ne verjamem. Zame je barva sonca, energije in gibanja.

Pred skoraj dvemi leti, ko smo se preselili, sem se spraševala , zakaj mi samec prinaša šopke tako pogosto. Le kaj ima za bregom? Ima slabo vest? Kaj je všpičil? Kaj želi? Ženska vprašanja, ki jih nisem vedno izgovorila na glas.
Nisem bila vajena cvetja. Vsaj ne tako pogosto. Trikrat na leto je bil maksimum.  Recimo raje dva krat.

Ker sem preživlajla težko obdobje prilagajanja v novem okolju, med nezanimi ljudmi z nezanim jezikom, so bile rože krasno zdravilo zame. In moj hišni samec je to vedel. Ha! Vedel je bolje kot jaz in prej kot jaz.

Zdaj je cvetje stalnica na naši mizi. Vsi smo se ga navadili. Samec ga ne kupuje več toliko zaradi mene, ampak zaradi vzdušja v stanovanju. Energije, ki jo oddaja. Všeč nam je.

Kaj pa vam?
___________________________________________________________________________


Is the colour yellow realy colour of jelousy and envy?
Not for me. For me is a colour of Sun, energy and movement.
Two years ago, when we moved in this foreign country, I was getting flowers from my men, very often. This was not the regular practice in our hous. So questions star poping up: What's behind all this? What does he want? What did he do? All this women's questions, but not all of them was said out loud.
I was having hard time adjusting to new enviremant and new language and flowers were great medicine. My man knew that. Even better than me.
Now flowers are on our table almost every day. We are all used to them. My man doesn't by it so much for me anymore, but for this special feeling that it gives to our appartmant. Energy that it spreads.
We all like it.

Do you like it too?

Komentarji

  1. Zelo imam rada cvetje. In tudi sama imam raje rumeno ali oranžno barvo od recimo roza ali rdeče. Rada imam kontrastne kombinacije, recimo temno modro (barvo sivke) in rumeno. Ali oranžno in temno lila. Ah, če bi imela svoj vrt. Tako pa si moram pomagati s šopkom cvetja in balkonskimi rožami. Ravno zdaj čakam, da pokukajo žafrani in tulipani iz lonca.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ajme, koje tople, sunčane boje. Pogled na njih donosi samo toplinu i osjećaj ugode. Nikakva ljubormora, nimalo. Divna gesta tvojeg dragog da cvijećem olakša prilagodbu.
    Idem još malo uživati u ovoj divoti.
    Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  3. To je bilo tudi meni vedno smešno. Zakaj ne rumene? Haloo? :) Iz principa in tudi zaradi lepih barv, sem velikokrat kupoval rumene. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Vsekakor zelo lepa gesta in jaz si jih tu in tam privoščim tudi sama, ker mi je tako krasno, da mi rože krasijo stanovanje. Tako domače in prijetno je. Tudi zame je rumena barva sonca in mi prinese svetlobo in veselje.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tudi sama imam zelo rada cvetje, ker mojega "samca" (mi je zelo všeč tvoj izraz), nikakor ne morem navaditi, da bi mi jih prinesel tudi če nimam rojstnega dne, si jih kupim ali naberem sama. Polepšajo mi dan. Pozdravček

    OdgovoriIzbriši
  6. Rezanega cvetja navadno ne kupujem, razen ko je čas tulipanov, tem se pa res ne morem upreti.
    In tudi jaz se ne morem sprijazniti s tem, da je rumena barva barva negativnih čustev; meni predstavlja sonce, energijo, veselje.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne bi se mogla bolj strinjati. Rumena barva je sonce, je energija, je veselje... Jaz jo obožujem!

    OdgovoriIzbriši
  8. Rumena barva je zakon. Šele zdaj, ko si napisala, da naj bi to bila barva ljubosumja in zavisti, sem nekje iz globokega spomina potegnila, da sem to že kdaj pa kdaj slišala. Se mi pa zdi, da je to stvar vsakega posameznika. Meni sta rumena in oranžna najlepši barvi. Oranžna celo toliko, da se z lahkoto oblečem vanjo, pri čemer je z rumeno malce drugače. Imam pa zato v sončno rumeni in marelično oranžni barvi pobarvane stene v stanovanju. S tem sem zelo zadovoljna, saj se mi zdi, da je stanovanje veliko bolj veselo, svetlo, ..., meni všečno.

    Jaaa, rože so pa še drugo poglavje tvojega zapisa. Tudi jaz jih imam zelo zelo rada in že kar nekaj časa z U. skrbiva, da je v dnevni sobi vedno šopek svežih rož. Trenutno se v vazi največkrat znajdejo tulipani, saj v to turobno vreme prinašajo pomlad.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ova fotografija kao da vrišti "kad će više proljeće"!!! Pa kad se već zima ne da i hladnoća ne popušta, onda barem uživamo u ovakvim toplim, snažnim vijesnicima toplijih dana...

    OdgovoriIzbriši
  10. Pravo kažeš Hrandice.Ni ja nikada nisam shvatila zašto žutu nazivaju bojom ljubomore????A niti zašto se kod vas žuto kaže rumeno???? :))))
    Sunčani zagrljaj i topli pozdrav šaljem!

    OdgovoriIzbriši
  11. Čudoviti rumeni tulipani, jaz obožujem tudi bele. Krasna navada - imeti cvetje v vazi. LP:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Meni je žuta(rumena)boja...boja proljeća,ljeta...dakle topla boja puna energije i veselja.A inače obožavam tulipane...bilo koje boje.
    Ova fotka mi je super...baš u meni izaziva super osjećaje..

    OdgovoriIzbriši
  13. Se ne obremenjujem s pomenom barv. Samo nageljni mi niso nekako všeč kot rože za podarjanje, ker me spominjajo na pogrebe. Drugače pa rože od mojega samca zelooo poredko dobim. Sama si rezanega cvetja ne kupujem, ga raje občudujem v naravi.

    OdgovoriIzbriši
  14. Aja, pa fotka prav kliče po pomladi. A bo kmalu?

    OdgovoriIzbriši
  15. Če pogledam rumene tulipane jih zlahka povežem z zavistjo in ljubosumjem. Bo rumena kar taprava.
    Sicer sta moji barvi oranžna in rumene ampak kdarkoli pride do barv, končam nekje pri nežno roza ali nežno zeleni. In to podzavestno. Šele potem opazim, da imam veliko stvari v zemeljsko pastelnih barvah in ravno teh največ.
    Tulipane pa vseeno največkrat kupim bele, roza, rumene ali vijolične. Ne, da so mi najlepši, ampak tudi lepo dišijo in so zelo hvaležno cvetje, ki se ne poslovi prekmalu.

    OdgovoriIzbriši
  16. Moja najljubša roža pa so beli tulipani! Čeprav gredo hitro h koncu, se jim ne morem upreti! Rože na mizi pa zame pomenijo, da nekdo v stanovanju res živi, ga ljubi in neguje. Ustvarijo življenjsko energijo in v intimen prostor prinesejo najlepši del zunanjega sveta! Rada imam preproste šopke, tiste kupljene na tržnici ali nabrane na travniku!

    OdgovoriIzbriši
  17. Bilo je obdobje modre v vseh odtenih.
    Prišlo pa je obobje vseh barv in želim da tako tudi ostane ne glede na vsa pripisovanja in vraževerja, dokljer sem tu želim da
    življenje veliko slikarsko platno.

    OdgovoriIzbriši
  18. Moj samec mi prinese rdeče vrnice....moje najljubše..
    *
    mojsamec 8:) je bila pa tista beseda, ki me je danes nasmejala.

    OdgovoriIzbriši
  19. Obožujem rože in jaz si jih moram kupiti kar sama. In si jih tudi, večkrat.
    Moj ni za take fore, še ko jo kupim, jo včasih ne vidi :-)))
    Smešno kajne, ampak vsi imamo + in - !!!
    Tudi jaz sprejemam rumeno tako kot ti in zato en "sončen" pozdravček :-))

    OdgovoriIzbriši
  20. Me veseli, da smo v večini na isti valovni dolžini z rumeno barvo. Ne bomo pa pretiravali :). Sem pa tudi jaz ljubitelj travniških rožic in travic, da nebi kdo mislil, da se "ven mečem" glamuroznimi šopki (ljak).♥
    Sašo lepo je bilo prebrat tudi moško mnenje :).

    OdgovoriIzbriši
  21. Pri nas so rastlinice kot naši družinski člani. Kadar so žalostne, takoj zganjamo paniko kaj jih tare. Jaz si stanovanja brez rastlinic ne morem predstavljati, kot tudi zelene okolice hiše ne...
    Lepo tradicijo gojite v vaši družini. Tile rumenčki res žarijo in prepričana sem, da so prinesli obilo sončne energije!
    Ostanite v cvetju!
    (PS: hvala, ker si pripela gumbek na tvoj blog - zdaj tudi jaz cvetim od veselja!)

    OdgovoriIzbriši
  22. Pa tvoj dragi očigledno zna da je njegova ljubav nežan i redak cvetić :), predivna priča i divna fotografija. Zrači!!!

    OdgovoriIzbriši
  23. hmm rože, a si lahk predstavljaš .... :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Rumena barva je barva sončka in veselja. Vsaj zame. Tulipani so pa sploh krasne rože in kar verjamem, da vam dvigajo energijo v hiši.
    Čudovita slika. :)

    OdgovoriIzbriši
  25. jako lijepo, prekrasni tulipani, a tudi i samec ki ih prinaša...
    (dobro mi ide,jel'da?)
    pusa

    OdgovoriIzbriši
  26. Rumena je moja, moja barva in tule v ozadju še oranžni toni. Jap definitivno je meni ljubo :-)

    OdgovoriIzbriši
  27. :))) a mi malo posodiš tegale samca? :))))) Moj je že par let nazaj pozabil, kaj so to rože :(

    OdgovoriIzbriši
  28. I love fresh flowers in the house! I put plenty in the garden because I like cutting and gathering them as much as I do seeing them in the house ;)

    OdgovoriIzbriši
  29. Rada imam rože in dokler ne rastejo okoli hiše in bi mi jih nosili gospodični, si jih kupim kar sama (včasih tudi moj dragi). Najbolj so mi pri srcu tople barve, sploh v tem zimskem času. Sicer pa si rada delam šopke iz vseh mogočih vejic, ki mi ošvrknejo klobuk na sprehodu :o)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Your comment is my feedback. Thank you for your visit.

Priljubljene objave