Z otrokom v muzej/ With a child in the museum

Iti ali ne z otrokom muzej je ponavadi  dilema staršev. Tistih, ki nimajo kakšnih starih zamer do muzejev ali odpora, ki se vleče še iz osnovne šole.

Sama se ne spomnim, če sem v otroštvu uživala v muzejih. Zagotovo pa nimam nekih pretirano lepih spominov na vodenje po muzejih. Stvari niso bile nikoli zanimivo predstavljene, zakladi, ki se skrivajo za steklom ali na policah niso dobili zaslužene potrditve v otroških očeh.

Mladičke sva začela s Samcem že zdaj navajat na te hrame zakladov. Zdi se mi, da otroške zgodbe in igra, dobijo večjo vrednost in drugo dimenzijo. Da ne bo kakšne pomote: to ni zdaj poseben ritual in periodično zasnovan načrt obiska muzejev. Če je priložnost, jo pač izkoristimo brez zadržkov.
Mogoče bi pa morali nekateri "vodiči" po muzejih stopiti še kdaj pa kdaj v otroški svet domišljije, da bi bili otroški/šolski izleti v muzeje bolj zanimivi.

Prvič sva s Samcem mladičke peljala v grajski muzej v Würzburgu pred dvemi meseci in se je dobro obneslo. Na našem Münchenskem izletu, pa sva našla še nekaj zanimivih lokacij, mimo katerih seveda ni šlo.

To take or not to take children to museum is a question asked by many parents.Well, those who has no bad memories or old resentiment on museums still from school. I don't remember If I had good time in museums, when I visited them. Museum tresure was never introduced in appropriate way, things behinde a glass or laying on the shelfs didn't get the right attention in children's eyes.
We already started to take our children to museum. I thing that kid's stories and plays get another dimension. Well this is not any ritual or periodic planning. If we see the interesting opportunity, we take it.
Maby people in some of the museums should here and there jump into childrens world, to make museum visits for children more interesting.
First visit for our children was two months ago in Würzburg castle. On our München trip we also found some interesting locations, that we couldn't just pased bay.




Deutsches Museum


















To je le en del razstave. Več si lahko ogledate na  http://www.deutsches-museum.de/en/exhibitions/
 Muzej je ogromen, s kletnimi prostori urejenimi v ekperimentalno igralni del za otroke do 8. leta. Spremstvo staršev je obvezno.

This is just one part of the museum. You can see more on  http://www.deutsches-museum.de/en/exhibitions/ 
The museum is huge and has speciall place for children till age eight to play and experiment with parents.

Paläontologisches Museum







Mensch und Natur



Nekaj sposojenih fotografij zgoraj in nekaj naših spodaj.
 Some borowed and some our photos.




http://www.destination-munich.com/museum-mensch-und-natur.html

Komentarji

  1. Ohoho poglej jo! Pa se nam je končno pokazala na svojih fotkah. :-) Lepo, lepo.

    Ja, včasih je res treba samo malce domišljije, da otroke zainteresiraš tudi za stvari, ki od daleč zgledajo popolnoma nezanimive. Bravo. Vama očitno zelo dobro uspeva. Vse čestitke.

    Hmmm, vidim, da bo v kratkem treba ponoviti izlet v Muenchen, kjer se skriva še ogromno stvari za videt. Le kje bom našla čas za vse svoje želje. :-D

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš si slatka Hrandica,ovo je prvi puta da vidim kako izgledaš!:)
    Vama je stvarno bilo prekrasno, vidi se da su klinci uživali dok ih je mama lijepo fotkala.
    Pusa i lijep pozdrav ekipa:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Končno je ime dobilo obraz!
    Verjamem, da je bil obisk teh muzejev za mladička nekaj posebnega, ker sta verjetno vidva prevzela vlogo vodiča in čez otroško domišljijo izpeljala razlage. Vidi se, da ste uživali.

    OdgovoriIzbriši
  4. I feel that the Museums should have special guides to children.but never I have seen that..did you?
    great shots
    congrats
    graceolsson.com/blog

    OdgovoriIzbriši
  5. Jaz sem vedno ZA takšne obiske. Ni variante, da bi škodovali oz.sploh bili neuporabni. Malčki vedno nekaj odnesejo iz teh obiskov. Pa še drugače, bolj kvalitetno preživet je dan. (brez TV in ostalih stvari) Da ne omenjap prostega vstopa. ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja, tudi meni se dopade, da sem lahko besedam dodala obraz :)) Super se mi zdi, da jih vodita v muzeje in kolikor vidim, je ogromno zanimivega za otroke. Še mene je veliko tega pritegnilo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Živjo, dobro izgledaš ;)
    Muzeji so lahko prav fajn stvar, če so predstavljeni otrokom prijazno. Če je vse samo v nekih steklenih omarah, jih je resnično težko animirat. Nisem vedela, da imajo v Nemčiji tako dobre muzeje in ponekod celo prost vstop! Bi bil greh ne si jih ogledat.

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni je najboljši del obiskovanja muzejev prav z otroki (seveda, če so reči postavljene v njihovi višini oči, ne pa, da nič ne vidijo), ker le-ti vedno najdejo kakšno novo idejo, domišljija dela sto na uro itd. Vedno sem se zabavala z njimi.
    Najljubši so mi seveda t.i. Science muzeji (kjer se še marsikaj naučiš z preizkušanjem), je pa odvisno tudi, kaj zanima otroke. Na Danskem imajo tudi super muzeje, prilagojene otrokom. Še bi šla!
    PS: Lepo te je videti :)!

    OdgovoriIzbriši
  9. Dober muzej ste izbrali. Otroka sta sigurno uživala. Moja hodi po muzejih z raziskovalci in vedno uživa, saj imajo vedno organizirane delavnice na tematiko razstave. Mislim da je to pravi dostop.

    OdgovoriIzbriši
  10. E da znaš da ti na ovome zavidim...JAKO.Da moj Juraj to vidi,mast bi mi izvadio dok ga ne bi tu dovela.Savršeno Danči,savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ime nič ne velja, vprašanje je, kakšen je človek, ki ga ima, sem napisala v mojem blogu.
    In ti imaš nekaj ker se vedno vračam sem (ni važen obraz, ime ) en klik pravi Creatissimo.... ja samo en klik je dovolj da se ti oči orosijo, da se ti nasmeh prikrade na obraz.

    OdgovoriIzbriši
  12. Uživala sem v postu, ker tudi sama rada hodim po muzejih in tudi z otroki grem, vedno je zanimivo in celo življenje se učimo.

    OdgovoriIzbriši
  13. Nisem in nisem mogla oddati komentarja in ker je bil že napisan, sem si ga shranila ter ga danes, ko očitno stvar spet deluje, pripenjam:

    Tale naslov me je pa še posebej privlačil. Sama sem namreč zaposlena v muzeju (ne sicer tako veličastnem kot so tile, ki ste jih vi obiskali), se pa še kako strinjam, da gledajo otroci muzeje z drugačnimi očimi, kot mi odrasli. V našem muzeju se zadnjih deset let (pa saj je to trend v slovenskih muzejih) res zelo trudimo in pripravljamo posebne programe namenjene otrokom. Zelo dobro se namreč zavedamo pozitivne izkušnje v otroštvu in preko nje vzgajanja bodočih obiskovalcev. Sama se spomnim, da se nam je zdelo, če si videl muzej enkrat, si ga za vedno. Pa temu ni tako. Govorim iz lastne izkušnje - moj sin se je namreč zelo rad večkrat vračal in prav sitnaril, da smo kakšen muzej obiskali večkrat. Vedno je odšel z novimi in drugačnimi izkušnjami ...
    Ufff sem zabluzila, kar preveč, samo to je tema o kateri bi se res lahko na dolgo pogovarjala.
    Tele vaše fotke in muzejski eksponati zgledajo "uauuuu" in verjamem, da ste vsi skupaj - še posebej pa otroka - uživali.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Your comment is my feedback. Thank you for your visit.

Priljubljene objave